Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Taula de la Crucifixió

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
5
CRONOLOGIA
s. XV
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
objecte de culte
NOM DE L'OBJECTE
fragment de retaule
MIDES
ALÇADA (CM)
111
LLARGADA (CM)
AMPLADA (CM)
111
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
pintura al tremp, daurat i estofat
MATERIALS UTILITZATS
fusta
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Es creu que aquesta taula, probablement, forma part dels retaule dit de l'Anunciació, del qual se'n conserven les dues peces centrals al mateix Tresor de la Catedral. Es tracta de l'escena que coronaria el retaule. En la taula domina la riquesa cromàtica de verds, blaus, vermells i marronosos, juntament amb el tractament del fons, on la meitat superior és daurada amb decoració de brocat en relleu i a l'altra meitat hi apareix un àrid paisatge sense vegetació i amb una ciuat emmurallada en darrer terme. L'escena de la Crucifixió és representa sota un arc conopial. Els personatges són disposats en dos grups, a banda i banda de Crist mort a la Creu; a la seva dreta s'hi troba la Verge que s'esvaneix i és ajudada per sant Joan i les tres Maries, mentre que a l'altre costat apareixen sis soldats romans, un dels quals porta l'estandard amb les inicials S.P.Q.R., guarnits amb un complet arnès medival format per cuirasses, escuts, cascos, llances i espases.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
AUTOR/A
atribuït Ramon Solà II
ESCOLA TALLER
Escola de Girona
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
atribució
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
Restarurat el 1884 (vegeu observacions)
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
correcte
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
fragment de retaule
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
FONT, L., Gerona. La Catedral y el Museo Diocesano, Ed. Carlomagno, Girona, 1952, p. 47 GUDIOL i RICART, J., Pintura Gótica, Ars Hispaniae, vol. IX, Ed. Plus Ultra, Madrid, 1955, p. 288-291 SUTRÀ, J., "El Maestro de Gerona Ramón Solà ?", Revista de Girona,núm. 28, Girona, 1964, p. 39-43 FREIXAS, P., L'art gòtic a Girona, segles XIII-XV, Institut d'Estudis Gironins, Girona, 1983, p. 182-184 DALMASES, N.-JOSÉ i PITARCH, A., L'art gòtic. Segles XIV-XV. Història de l'Art Català, vol. III, Ed. 62, Barcelona, 1984, p. 269 FREIXAS, P. "La Crucifixió", Thesaurus-Estudis, 1986, p. 165
NOTES I OBSERVACIONS
A l'extrem inferior esquerre de la part inferior s'hi llegeix: "Restauració per A. Planella R. 1884". Escrit sobre la mateixa taula a la part del davant.