Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre del Cardenal Berenguer d’Anglesola (+1408)

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
299
CRONOLOGIA
primera meitat del s.XV
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
escultura
NOM DE L'OBJECTE
sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
65
LLARGADA (CM)
AMPLADA (CM)
65
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
tallat, esculpit, cisellat
MATERIALS UTILITZATS
alabastre
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
Retrat i figures humanes
DESCRIPCIÓ
El sepulcre és una peça excepcional de l'art funerari. És un dels pocs exemples de sepulcre exempt que hom pot trobar a Catalunya i palesa l'influx borgonyò, en especial pel tractament dels personatges amb amples draperies, barbes abundantment arrissades i rostres d'una forta exepressivitat. El sepulcre consta d'un taüt d'alabastre de Beuda, que per la cara visible des de la reixa de la capella conté vuit requadres separats per columnetes gòtiques acabades amb fins pinacles. Sis dels requadres contenen una figura de personatge orant, encaputxat en senyal de dol i en actitud d’aflicció, iconografia que sovinteja en l‘escultura funerària, especialment amb l’arribada de la moda borgonyona cap el 1400. Les figures estan coronades amb dossers de planta pentagonal i de finíssims calats. A cada extrem un altre quadre conté l'escut d'armes superat de capell cardenalici. L'estàtua jacent del prelat mostra l'extraordinària capacitat tècnica de l'escultor: la pulcritud i el detallisme amb què ha estat realitzada fa la impressió d'una obra d'argenteria, doncs mostra la minuciositat pròpia d’un miniaturista o d’un argenter, ostensible en la capa pluvial, en particular al fermall de pinyes, en la mitra i el capell cardenalici reposant als peus. El rostre constitueix un dels exemples més notables de la retratística catalana medieval. L'escultor supera aquí el caràcter macabre dels rostres que sovint hom troba en l'art funerari.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
Escut d'armes de Berenguer d'Anglesola, a cada extrem del sepulcre.
AUTOR/A
atribuït a Pere Oller
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
Identificació per relació
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
Regular
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
-CLARA, J. Introducció a la Història de Girona. Col. Històries locals, núm. 1, Sant Cugat del Vallès: Edicions Del Pèl, 1983. p.69. -CLARA, J. Introducció a la Història de Girona. 3ª ed., col. Quaderns de les Sivelles. Girona: CCG Edicions, 2004. p.55. -EL C. DE G. (Ps.) “Sepulturas notables descubiertas en esta Santa Iglesia Catedral” dins Revista de Girona, Girona: Imprenta del Hospicio Provincial,1886, núm. X, pàg. 341. -FONT, L. Gerona. La Catedral y el Museo Diocesano. Ed. Carlomagno: Girona, 1952, p. 21. -FREIXAS, P. L'art gòtic a Girona. Girona, 1983, p. 120 MARQUÈS, J. "El sepulcre de Berenguer d'Anglesola", Informe, Diari de Girona, 6 de gener de -1988. -MARQUÈS, J. "La capella del sepulcre d'Anglesola", Informe, Diari de Girona, 30 de desembre de 1987. -MARQUÉS, J. “El Obispo Berenguer de Anglesola” dins Revista de Girona, Girona: Tallers Gràfics Dalmau Carles, Pla, SA, Any XXIII , Tercer trimestre 1977, núm. 80, pàg. 239. -NADAL, J. et al. La Catedral de Girona. Una interpretació. Ajuntament de Girona i Lunwerg editores: Barcelona, 2002. p. 152-154.VALERO, J. “El Sepulcre de Berenguer d'Anglesola i els seus referents en l'escultura funerària europea”, dins d’Annals, vol 45. Girona: Institut d'Estudis Gironins, 2004. -ACG. AC, Vol. 115, Full 74v. [5 maig 1975] -ACG. AC, Vol. 115, Full 75v. [3 juny 1975] -PLADEVALL, A. (Dir.), "L'Art Gòtic a Catalunya. Escultura II. De la plenitud a les darreres influències foranes", Enciclopèdia Catalana, Barcelona, 2007, p.108-112.
NOTES I OBSERVACIONS
L'any 1977 en fer-se el remodalatge del presbiteri de la catedral, el sepulcre va ser retirat del seu emplaçament original i col·locat a l'antiga capella de Santa Elisabet, i aleshores destinada a Sant Dalmau Moner. Avui aquesta capella està dedicada al Cardenal Berenguer d’Anglesola. S'han consultat les Actes Capitulars des de l'any 1881 (vol.95) fins 1975 (vol. 115). ACG. S'han consultat els inventaris dels anys 1470, 1588, 1629, 1685, 1742, 1774, 1775, 1823, 1924, 1938, 1939. ACG.