Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre del Bisbe Guillem de Vilamarí (+1318)

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
295
CRONOLOGIA
1318
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
escultura
NOM DE L'OBJECTE
sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
LLARGADA (CM)
AMPLADA (CM)
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
cisellat, tallat, esculpit
MATERIALS UTILITZATS
Pedra calcària nummulítica
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
Retrat
DESCRIPCIÓ
El bisbe Guillem de Vilamarí és el personatge sebollit en el mausoleu del costat esquerre de la capella del Sagrat Cor, en un arcosoli obert a la paret. El sepulcre està cobert per l'estàtua jacent del difunt, cofada amb la mitra i mostrant el bàcul. Conté un llarg epitafi en la cara del davant, molt deteriorat, que extractat i traduït diu que "Guillem de Vilamarí, de bona memòria bisbe de Girona, va dotar el culte de la catedral amb els rèdits que ell va comprar en el lloc de Parlavà i va manar que fos sepultat prop del seu oncle Bernat, al qual succí immediatament en l'episcopat. Morí l'any 1318, l'ànima de qual reposi en pau. Amén." A diferència d’altres sepulcres de la Catedral, no conté escut d'armes del difunt.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
(... Guilielm)i de Vilamarino, bone memorie Gerundensis episcopi, qui verborum* pacu(...) dotatus existens unum ( locum sacerdotale ...) et capellam Sce. Caterine (...) in quo con(...)tiguat mandavit duplicare canonicam porcionem (... e)t de redditibus per eum emptis in loco de Palaravano, quos episcopali (dignitati ...) Bernardum avunculum suum et inmediate in episcopatu successit (...) se sepeliri ma(ndavit(... VI kalendas octobris) anno Domini MCCCXVIII, cuius anima requiescat in pace. Amen. * El mot verborum és de lectura incerta. (Ací és enterrat) Guillem de Vilamarí, de bona memòria, bisbe de Girona (...) dotà un (benefici) a la capella de Santa Caterina i manà que es doblés la porció canònica (el dia del seu aniversari) amb rendes que havia comprat al lloc de Parlavà, adquirit per a la dignitat episcopal (...) el seu oncle Bernat, del qual fou immediat successor (...)i prop del qual manà que l’enterressin. (Morí) el26 de setembre de 1318; la seva ànima reposi en pau. Amén.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
AUTOR/A
Jaume de Faveran
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
Identificat per font
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
regular
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
dues
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
-FITA, F., Los reis d'Aragó..., p. 103. -MARQUÈS, J. "La capella del Sagrat Cor de Jesús", Informe, Diari de Girona, 25 de novembre de 1987. -MARQUÈS, J. "La capella del Sagrat Cor de Jesús (II)", Informe, Diari de Girona, 10 de desembre de 1987. -NADAL, J. et al. La Catedral de Girona. Una interpretació. Ajuntament de Girona i Lunwerg editores: Barcelona, 2002. p. 152-153. - Bassegoda, J., "La Catedral de Gerona, apuntes para...", Barcelona, 1889 (reedició ed. Extramuros, 2009, pg. 50) - Marquès, J. M. (2009). Inscripcions i sepultures de la Catedral de Girona. Diputació de Girona
NOTES I OBSERVACIONS
S'han consultat les Actes Capitulars des de l'any 1881 (vol.95) fins 1975 (vol. 115). ACG. S'han consultat els inventaris dels anys 1470, 1588, 1629, 1685, 1742, 1774, 1775, 1823, 1924, 1938, 1939. ACG. Segons Marquès (2009): Guillem de Vilamarí fou abat de Sant Feliu de Girona de 1305 a la seva promoció episcopal, l’any 1312. Esdevingué bisbe per gràcia papal, segons que recorda la làpida del seu oncle (núm. 18). Del seu testament n’hi ha còpia tardana (D-3, f 113v-115). La compra de drets a Parlavà l’havia feta a Pere de Xesa, el 1315, pel preu de 4.000 sous (RC, núm. 160). Breu biografia a DHEC III, 684. Dibuix heràldic realitzat per Pere Francesc Puigderajols i Jarque.