Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre de Salvi Fort i Sabater

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
2930
CRONOLOGIA
1794
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
Sepulcre
NOM DE L'OBJECTE
Sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
LLARGADA (CM)
248
AMPLADA (CM)
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
Talla, epigrafia, relleu
MATERIALS UTILITZATS
Pedra calcària nummulítica
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Sepulcre rectangular amb un marc en baix relleu. Consta d'un escut heràldic encartutxat amb llambrequins coronat amb un capel de bisbe. Gran part de la superfície està ocupada per una inscripció en majúscula lapidària.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
DOM Hic sepultus est R. Salvius Fort et Sabater, sacrae theologiae doctor ex oppido vulgo dicto de Foixa, qui post annos duode triginta in regendis ecclesiis primo de Fogas, deinde de Vall-llobrega laudabiliter peractos, hujus almae sedis canonicus regia nominatione effectus, post annos fere XII a suscepto canonicatu diem suum placide obiit XVII cal. Septembris anno MDCCXCIV, aetatis suae LXXI. DOM. Aquí és sepultat el reverend Salvi Fort i Sabater, doctor en sagrada teologia, del poble dit vulgarment de Foixà, que, després d’haver transcorregut lloablement vint-i-vuit anys regint les esglésies, primer de Fogars i després de Vall-llobrega, nomenat pel rei canonge d’aquesta insigne seu, després de gairebé 12 anys d’haver rebut la canongía morí plàcidament el 16 d’agost de 1794, a l’edat de 71 anys.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
Escut cordiforme encartutxat. De..., un paisatge industrial, on sembla que hi hagi una fàbrica amb tres xemeneies i una carbonera, amb una estrella de 8 puntes al cap. Timbrat d’un capel de bisbe.
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
4
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
Marquès, J. M. (2009). Inscripcions i sepultures de la Catedral de Girona. Diputació de Girona
NOTES I OBSERVACIONS
Segons Marquès (2009): Salvi Fort, fill d’Abdó i Margarida, tonsurat el 1750, sotsdiaca a títol de patrimoni que li féu el seu germà Antoni el 1752, obtingué per oposició la rectoria de Fogars de Tordera el 1755 i la de Vall-llobrega el 1758. Canonge a presentació reial el 1782 (és a dir, proposat pel bisbe Lorenzana), a la seva mort la canongia que detentava passà a Antoni Dòria (núm. 298).