Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre de Jeroni Escuder

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
2750
CRONOLOGIA
1556
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
Sepulcre
NOM DE L'OBJECTE
sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
LLARGADA (CM)
187
AMPLADA (CM)
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
Talla, epigrafia, relleu
MATERIALS UTILITZATS
Pedra calcària nummulítica
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Sepulcre rectangular de mitjans del segle XVI. La part central està ocupada per un gran cercle epigràfic amb baix relleu en el seu interior. El mig està ocupat per un escut amb una S circumdat per tres àngels, i una garlanda ressegueix el perímetre interior del cercle. La resta de la tapa del sepulcre està escrita amb majúscula lapidària.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
ic Reverendi domini Hieronimi Scuder, huius alme sedis canonici cada ver sepelitur, qui bonorum suorum Feriale eiusdem ecclesie heredem fecit, et ad Dei omnipotentis honorem ac anime sue expiationem die vene ris maioris hebdomade unoquoque anno omnibus horis dominicis et sab batibus, scilicet prime, tercie, sexte et none, vesperis denarium, cetera que supererent bona ad cornua voluit. Obiit vero die 9 mensis decembris anno a Christo nato 1556, cuius anima requiescat in pace. Ací és enterrat el reverend sen yor Jeroni Escuder, canonge d’aques ta insigne seu, que féu hereu dels seus béns el Ferial de la mateixa església, i per a honor de Déu i expiació de la seva ànima dotà totes les hores canò niques del divendres sant i totes les hores de diumenges i dissabtes, és a dir, prima, tèrcia, sexta, nona i vespres amb diners; disposà que el sobrant es destinés a corns d’altar. Morí el dia 9 del mes de desembre de l’any de Crist 1556; reposi en pau la seva ànima.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
Dins d’una corona de llorer. Escut cordiforme. De..., una S de…
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
Marquès, J. M. (2009). Inscripcions i sepultures de la Catedral de Girona. Diputació de Girona
NOTES I OBSERVACIONS
Aquesta làpida es conserva molt bé perquè queda apartada del pas. Pontich no enumera aquest enterrament, però a la Sèrie de prebendats informa que «és sepultat prop la capella de Sant Rafael, ahont antigament havia uns orgas» Segons Marquès (2009): Canonge de Sant Feliu de Girona almenys entre 1524 i 1542, passà a la seu el 1544. Testà el 1555; Definició de la marmessoria de Jeroni Escuder, canonge de la seu, Definicions 1538-1567, f 234. La làpida, tot i l’elegància dels seus caràcters, resulta un jeroglífic a causa de correccions i abreujaments.