Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre de Galceran i Pere de Montcorb

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
2699
CRONOLOGIA
1399
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
Sepulcre
NOM DE L'OBJECTE
Sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
90
LLARGADA (CM)
AMPLADA (CM)
90
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
Talla, epigrafia, relleu
MATERIALS UTILITZATS
Pedra calcària nummulítica
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Sepulcre rectangular medieval amb quatre escuts heràldics situats als quatre vèrtexs. Entre els escuts, adaptant-se a l'espai, hi ha epigrafia uncial formant una creu grega en el seu conjunt.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
Hic iacet venerabilis Gualcerandus de Montecurvo, huius sedis canonicus, vir sapientissimus, honestate aliisque virtutibus preclarus, qui instituit in presenti ecclesia beneficium ac anniversarium conventuale et aliud presbiterale; obiit XI die decembris anno Domini MCCCLXI, cuius anima requiescat in pace. Amen. Ibidem iacet venerabilis Petrus de Montecurvo, frater predicti Gualcerandi et presbiter de capitulo eiusdem sedis, vir probus et antiquus, et ordinavit anniversarium conventuale et aliud presbiterale; obiit VII die mensis aprilis anno Domini MCCCXCIX; anima eius requiescat in pace. Amen Ací jau el venerable Galceran de Montcorb, canonge d’aquesta seu, persona molt sàvia, distingida per la noblesa i moltes altres virtuts, que instituí a la present església un benefici, un aniversari conventual i un altre presbiteral; morí el dia 11 de desembre de l’any del Senyor 1361, l’ànima del qual reposi en pau. Amén. Al mateix lloc jau el venerable Pere de Montcorb, germà del referit Galceran i prevere de capítol de la mateixa seu, persona recta i anciana, que instituí un aniversari conventual i un altre presbiteral; morí el dia 7 del mes d’abril de l’any del Senyor 1399; la seva ànima reposi en pau. Amén.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
Dins d’un lobulat. Escut quadrilong apuntat. D’atzur, un mont floronat d’or; bordura de peces d’or. Escut caironat. D’atzur, un mont floronat d’or; bordura de peces d’or.
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
3
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
Escut inferior dret parcialment perdut i algunes petites fracturacions.
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
Marquès, J. M. (2009). Inscripcions i sepultures de la Catedral de Girona. Diputació de Girona
NOTES I OBSERVACIONS
Segons Marquès (2009): Galceran de Montcorb, que havia estat rector de la parròquia de Guardiola de Bergadà, fou oficial i vicari general dels bisbes Arnau de Montrodon i Berenguer de Cruïlles, des de 1347 fins a la seva mort. Fundà a la catedral el benefici dels Quatre Evangelistes. Pere de Montcorb hauria estat tonsurat el 1327 (U-3, f 7v), però encara era clergue quan, el 1357, fou admès com a clergue de capítol. La dada, suposant una tonsura cap als 8 anys, s’adiu amb l’ancianitat que se li reconeixia a l’hora de la mort, el 1399, pròxima als 80 anys. S’ocupà de l’administració de l’Almoina del Vestuari i de les capellanies unides, i féu de procurador del capítol a Avinyó almenys entre 1372 i 1379. Probablement es féu enterrar a la tomba del germà gran, sota la llosa immediatament inferior, al sòl de la galeria claustral (núm. 56), i commemorà amb aquesta làpida alçada la memòria de tots dos. Dibuix heràldic realitzat per Pere Francesc Puigderajols i Jarque.