Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre de Bertran de Bach

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
2688
CRONOLOGIA
1348
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
Sepulcre
NOM DE L'OBJECTE
Sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
LLARGADA (CM)
AMPLADA (CM)
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
Talla, epigrafia, relleu
MATERIALS UTILITZATS
Pedra calcària nummulítica
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Sepulcre de mitjans del segle XIV. Al marc hi ha quatre escuts heràldics triangulars curvilinis situats a les cantonades. Al centre, dins un quadre epigràfic, hi ha epigrafia medieval amb informació del difunt.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
Hic iacent ossa Bertrandi de Bacho, canonici et praepositi de Caciano in ecclesia Gerundensi, qui instituit anniversarium conventuale quod tenetur facere stabilitus domini Vitalis de Blanis, VIIIº kalendas augusti. Obiit anno Mº CCCº XLº VIIIº. Aquí jauen els ossos de Bertran de Bach, canonge i paborde de Cassà a la seu de Girona, que fundà un aniversari conventual, que ha de fer el beneficiat fundat per Vidal de Blanes, el dia 25 de juliol. Morí l’any 1348.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
Escut triangular curvilini. De gules, 3 petxines d’or.
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
4
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
Marquès, J. M. (2009). Inscripcions i sepultures de la Catedral de Girona. Diputació de Girona
NOTES I OBSERVACIONS
Segons Marquès (2009): El “beneficiat de Vidal de Blanes” és l’obtentor del benefici dels sants Martí i Francesc de la seu (Dotalia, D-2, f 85v-92). Vegeu per Bertran de Bach, al paviment, la tomba 136. Pontich, Episcopologi: “Sepultat en lo claustro de mitg die ab petxinas, y té aniversari de 50 sous sobre lo honor de Castanyet ...” Del personatge no n’hem trobat dades fora del fet que el 1343 assumí la pabordia de setembre i octubre de la seu, essent absent (tal vegada per estudis, però no subvencionats pels seus col·legues), i tingué per procurador Vidal de Blanes, ardiaca i futur bisbe de València. S’incorporà al capítol poc abans de l’abril de 1348. A l’execució de la seva marmessoria hi havia un Codex que fou venut per 1.500 sous, segons valoració de 16 d’agost de 1348; el preu constituí part de la dotalia del benefici fundat per Vidal de Blanes a la seu, a invocació dels sants Martí i Francesc. Dibuix heràldic realitzat per Pere Francesc Puigderajols i Jarque.