Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre d’Arnau de Soler

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
2665
CRONOLOGIA
1326
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
Sepulcre
NOM DE L'OBJECTE
Sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
49
LLARGADA (CM)
40
AMPLADA (CM)
49
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
Talla, epigrafia
MATERIALS UTILITZATS
Pedra calcària nummulítica
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Sepulcre baixmedieval amb epigrafia a la part frontal. Sobre la inscripció hi ha esculpida una figura del difunt, el qual es situa estirat mirant al cel i recolzant el cap sobre un coixí. Va vestit amb l'hàbit i les seves mans sostenen un llibre que recolza sobre el pit.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
Hic iacet Arnaldus de Solerio archidiaconus Bisuldunensis, doctor in iure canonico et civili, qui semper pro posse extitit promptus et fidelis atleta pro libertate et iuribus ecclesie deffendendis, qui etiam suis expensis propriis fecit fieri cimborium seu cohopertam argenteam super altari maiori ecclesie Gerundensis. Obiit autem anno Domini Mº CCCº XXº sexto, octavo kalendas augusti. R. Dic pro tua et eius anima Pater noster. Ací jau Arnau de Soler, ardiaca de Besalú, doctor en dret canònic i civil, que sempre lluità atenta i fidelment per defensar la llibertat i els drets de l’església, que també féu fer a despeses pròpies el cimbori o coberta de plata damunt de l’altar major de la seu de Girona. Moríel dia 25 de juliol de 1326. R[esponsori]. Digues per la teva ànima i la d’ell el Pare nostre.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
3
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
Epigrafia parcialment perduda per la part inferior.
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
Marquès, J. M. (2009). Inscripcions i sepultures de la Catedral de Girona. Diputació de Girona
NOTES I OBSERVACIONS
Segons Marquès (2009): Edità el text VL XII, 185. De nou, Jaume MARQUÈS CASANOVAS, “El mausoleo de Arnaldo de Soler”, dins Revista de Girona 36 (1966), 21-27. Arnau de Soler, de la família Soler, senyors de Sant Climent Sescebes, que tenien dret de patronat sobre la capella de Santa Fe dels Solers, consta com a canonge des de 1288. Durant alguns anys, però, no s’intitulà canonge, sinó només “professor en dret”, i tingué una filla, per a la qual fundà el monestir de Vilanera, prop de l’Escala; de fet, mai no arribà a ordenar-se de prevere. Aconseguí la dignitat d’ardiaca de Besalú el 1304. Dotà un aniversari a la seu, amb rendes comprades a Arnau d’Ordines, 1325 (D-3, f 112).