Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Crucifix Creu processional

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
1018
CRONOLOGIA
s. XIII-XIV
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
orfebreria
NOM DE L'OBJECTE
creu
MIDES
ALÇADA (CM)
154,5 x 95 x 12 cm
LLARGADA (CM)
AMPLADA (CM)
154,5 x 95 x 12 cm
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
repussat, cisellat, clavat, tallat, policromat, daurat
MATERIALS UTILITZATS
fusta, metall (coure?)
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Tota la decoració de la creu, a excepció de la figura del Crucificat, es realitza del repussat de les làmines de metall daurat clavades a l'ànima de fusta. Aquestes làmines són irregulars, encara que cobreixen completament la creu, i s'adhereixen per mitjà d'un elevat nombre de petits claus de senzilla cabota aplanada. Aparenment aquests claus han estat clavats diverses vegades, i alguns d'ells són moderns. Des del punt de vista ornamental, l'anvers mostra el predomini d'un motiu vegetal força simple, basat en la combinació creuada de quatre fulles o pètals, el qual es conjuga amb un segon element cruciforme, aquest cop simplement esbossat amb quatre punts. El joc entre les fulles cobers defineix en una apreciació inversa, unes figures circulars al centre de les quals apareix el segon motiu cruciforme. Tot el perfil de la creu es resseguit per una doble perlejat, que actua d'emmarcament de la resta de motius. Aquest perlejat ressegueix també el disc central, ornat amb un gran motiu floral geometritzat al centre del qual hi ha un element romboïdal amb una creu inscrita a l'interior. La presència de la figura del Crucificat tapa la major part d'aquest element. En els sortints transversals dels braços, on es repeteix el perlejat al marc. La decoració figurada es reserva als quatre extrems de la creu de forma lobul·lada. Es defineix aquí una iconografia habitual en les creus: una Mare de Déu i sant Joan se situen als extrems del travesser, mentre que al cap de la creu hi ha una figura angèlica i als peus la representació d'una Ressurrecció, possiblement d'Adam segons la tradició iconografica més habitual. El revers de la creu presenta de nou un pattern decoratiu simple i de tipus geomètrico-vegetal, encara que distint del de l'anvers. Aquí es tracta d'un element de forma foliàcia invertida a l'interior del qual es representa un motiu floral, tot just esbossat amb poc detall. Altra vegada un doble perlejat remarca tot el perfil de la creu. Al centre, clavat en una placa rectangular, una figura de bones dimensions de l'Agnus Dei presideix el contingut simbòlic del revers. La resta del disc es deixa, tanmateix, sense decoració repussada. Completen el discurs, en cada un dels extrems de la creu, la representació dels símbols del tetramorf.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
comarca d'Olot
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
donació
FONT D'INGRÉS
Doctor Vila Burch
DATA D'INGRÉS
2008
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
Sembla que ha estat restaurada diverses vegades. Quant va ingressar a la Catedral fou nomes netajada (Carmaniu i Elena Boix)
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
correcte
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
- Oliva Prat, Miquel, "Catàleg de l'Exposición de Calvarios". Girona, 1955, p. 6-7
NOTES I OBSERVACIONS
En el catàleg del 1955 s'hi diu: "Procede de la comarca de Olot", i en el catàleg es presenta com a obra de la col·lecció "Vda. de Narciso Sababer, Gerona".