Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Creu processional d’argent daurat

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
135
CRONOLOGIA
s. XVI
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
orfebreria
NOM DE L'OBJECTE
creu processional
MIDES
ALÇADA (CM)
145
LLARGADA (CM)
22
AMPLADA (CM)
145
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
fosa, daurat, repussat, clavat, incís
MATERIALS UTILITZATS
plata
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
Figures bíbliques, hagiogràfiques i al·legòriques
DESCRIPCIÓ
Creu processional de perfil flordiselat i amb una fronda de cresteria a tot el contorn. La creu és fidel a les formes gòtiques, especialment pel que fa a l'estructura de la magolla torriforme del peu, constituïda per dos cossos hexagonals superposats en forma de torre gòtica. A cada pis hi trobem sis figures, cadascuna inserida dins d’una fornícula apetxinada de caire renaixentista, combinades amb elements medievals com els contraforts i els pinacles. Al primer pis hi ha les figures de Joan Evagelista (imberbe, amb un llibre a la mà dreta i un calze a la mà esquerra), apòstol sense identificar (amb els braços plegats perpendiculars al cos i un llibre a la mà esquerra), St. Tomeu (amb un escaire a la mà dreta i un llibre a la mà esquerra), St. Jaume (amb un bastó a la mà dreta i un llibre a la mà esquerra), St. Pau (amb una espasa – de la qual s’ha trencat un troç – i un llibre a la mà esquerra), un altre apòstol sense identificar (amb un objecte trencat a la mà dreta i un llibre a la mà esquerra). Al segon pis hi ha les figures de quatre sants sense identificar degut a que només conserven un dels seus atributs, el llibre, però no l’atribut principal, que l’han perdut; la figura de St. Mateu, amb una destral de pal llarg a la mà dreta i un llibre a l’esquerra; i St. Tomàs, amb una llança a la mà esquerra i un libre a la mà dreta. El programa iconogràfic respon a la tipologia clàssica: En el centre de l'anvers hi ha la imatge de Crist crucificat, amb tres claus. També hi ha quatre medallons tetrabolats amb la imatge d’un evangelista nimbat, sobre un núvol i vestit amb túnica a cadascun. Als peus de Crist hi trobem una àliga que simbolitza St. Joan; a la dreta un lleó que simbolitza St. Marc; a l’esquerra un bou que simbolitza St. Lluc; a dalt una àngel que simbolitza St. Mateu.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
Creu processional d'argent daurat
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
Bon estat
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
dues (creu i nus)
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
-BASTARDES, R. (Dir.) Guía de Museos de Cataluña. Barcelona: Ediciones Península, Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, 1999. -FOLCH, J. (Com.) L’Art Catalan, dv. Xe- av. Xve. Siècle. Jeu de Paume des Tuileries, Mars-Avril, 1937. París, 1937. -FONT, L. Gerona. La Catedral y el Museo Diocesano. Girona: Ed. Carlomagno, 1952, p. 36.
NOTES I OBSERVACIONS
S'han consultat les Actes Capitulars des de l'any 1881 (vol.95) fins 1975 (vol. 115). ACG. S'han consultat els inventaris dels anys 1470, 1588, 1629, 1685, 1742, 1774, 1775, 1823, 1924, 1938, 1939. ACG. Abans de reformar el presbiteri (2011) uicada a la sala 2 del museu.