Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Cadira episcopal

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
222
CRONOLOGIA
s. XI (relleu s.XIV)
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
moble
NOM DE L'OBJECTE
càtedra
MIDES
ALÇADA (CM)
128,5
LLARGADA (CM)
66
AMPLADA (CM)
128,5
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
talla a bisell en positiu
MATERIALS UTILITZATS
marbre
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
És la càtedra o cadira episcopal procedent de l'antiga catedral romànica realitzada, cap a 1038, en un sol bloc de marbre. Fou col·locada a l'altar major cap el 1346-1347, al ser traslladat tot el conjunt de l'altar major. En la part posterior, hi ha esculpida la figura d'un bisbe revestit de pontífical i quatre acompanyants. Seguramentl el bisbe Arnau de Mont-rodon. Actualment es conserva darrera l'altar major, al capdamunt d'una doble escala. La càtedra, coneguda també com la cadira de Carlemany és de formes rectangulars, massissa i sòbria, i quasibé tota ella llisa a excepció de l'ornamentació en relleu dels laterals i de la part frontral, on es simulen unes tiges vegetals i fruits enrotllades que acaben amb els quatre símbols dels evangelistes en els extrems, l'àguila de Sant Joan, el lleó de Sant Marc -aquests dos inscrits dins un cercle obrat amb la mateixa sanefa vegetal_. l'àngel de Sant Mateiu i el brau de Sant Lluc. En els laterals de la cadida, una senzilla decoració d'arcuacions cegues de punt rodó sobre estilitzades columnetes adossades. El respatller és decorat amb un gran relleu que representa un bisbe voltat d'acòlits sota arcs apuntats. Es tracta, però, d'un afegit del segle XIV, potser en temps del bisbe Arnau de Mont-rodon, i qui sap si el bisbe representatn podria ser ell mateix.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
escola narbonesa (gironina-rossellonesa)
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
-FONT, L., Gerona. La Catedral y el Museo Diocesano, Ed. Carlomagno, Girona, 1952, p. 21 i 22 -CALZADA, J., Catedral de Gerona, Ed. Escudo de Oro, Barcelona, 1979, p. 18 --VV.AA., La Catedral de Girona, redescobrir la seu romànica. Els resultats de la recerca del projecte Progress, Ajuntament de Girona, 1991, p. 47-50 -Catalunya Romànica -ESPAÑOL, F., "El escenario litúrgico de la catedral de Girona (s. XI-XIV) Hortus Artium Medievalium, vol. 11, maig 2005, pp.213-232
NOTES I OBSERVACIONS
Nota: segons article de F. Español: zona davantera amb decoració i evangelistes podria correspondre a una remodelació del s. XII avançat.