Heritage Fund

Treasure
of the
Girona

Cathedral Treasury

NAME

Taula de la Pietat

Summary and registration
REGISTRATION NONUMBER
12
CHRONOLOGY
s. XV
CLASSIFICATION / REGISTRATION
objecte de culte
OBJECT NAME
fragment de retaule
SIZES
HEIGHT (CM)
194
LENGTH (CM)
85
WIDTH (CM)
194
DIAMETER (CM)
TECHNIQUES AND MATERIALS
TECHNIQUES USED
pintura al tremp, daurat, estofat
MATERIALS USED
fusta
APPRECIATIONS / DESCRIPTION
TOPIC
Escena bíblica: Descendiment, Pietat, Sant Enterramnent
DESCRIPTION
Escena de la Pietat. En primer terme s'observa Jesucrist jacent amb la ferida de la llança al costat dret, i les dels claus a les dues mans i als dos peus. Està embolcallat amb una tela fina, gairebé transparent. La Mare de Déu vestida de negre li esta besant la mà esquerra. Al voltant de la Mare de Déu hi ha sis personatges més plorant la seva mort: quatre dones i dos homes. Les figures de les quatre ploraneres, la Mare de Déu i Jesucrist són nimbades. Darrera d'ells, en un segon pla, es veu la silueta de tres petits turons amb una creu clavada al turó del centre. Voltant la creu hi ha cinc àngels amb els signes de la passió: un d’ells està enfilat a la mateixa creu, un altre té l'escala a les mans, un tercer duu la llança de Longí tacada de sang, un quart porta un pal amb una esponja a l'extrem i el cinquè està enfilat a una columna situada a l'esquerra de la creu. El fons és neutre, de color daurat.
APPRECIATIONS / DESCRIPTION BRAND OR INSCRIPTION
APPRECIATIONS / HERALDIC DESCRIPTION
AUTHOR
Joan Mates i atribució d'algunes figures a Jaume Cabrera
WORKSHOP SCHOOL
AUTHOR OR SCHOOL JUSTIFICATION
Identificació per font i per estil, respectivament.
PLACE OF EXECUTION
ORIGIN
PLACE OF ORIGIN
INCOME
ENTRY METHOD
SOURCE OF INCOME
ADMISSION DATE
HISTORY
USAGE
RESTORATIONS
1883. Restaurat per A. Planella
SCORE (STATE OF CONSERVATION)
DESCRIPTION (STATE OF CONSERVATION)
regular
NO. OF COPIES
NO. OF FRAGMENTS
NO. OF PARTS
MISSING PARTS
DESCRIPTION
BRUTAILS, A.“Biblia de Carlos V y otros manuscritos del Cabildo de Gerona”, dins Revista de Girona, Girona: Imprenta del Hospicio Provincial,1887, núm. XI, pàg. 112. FONT, L. Gerona. La Catedral y el Museo Diocesano. Girona: Carlomagno, 1952, p. 43 GIRBAL, E. “Inventario de la Tesorería de la Catedral de Gerona formado en 1685”, dins de Revista de Gerona, Girona: Imprenta del Hospicio Provincial,1891, núm. Xv, pàg. 56. GIRBAL, E. “Biblia de la Catedral de Gerona”, dins de Revista de Gerona, Girona: Imprenta del Hospicio Provincial,1885, núm. IX, pàg. .353-357. PLA, J. Gerona. Historia-monumentos tradicionales-cultura. Girona: Oficina Técnica Muicipal, 1966.
NOTES AND OBSERVATIONS
S'han consultat les Actes Capitulars des de l'any 1881 (vol.95) fins 1975 (vol. 115). ACG. S'han consultat els inventaris dels anys 1470, 1588, 1629, 1685, 1742, 1774, 1775, 1823, 1924, 1938, 1939. ACG. Culte a Ntra. Sra. Dels Dolors : El Dr. Jaime Marqués, en un artículo titulado “El culto a Ntra. Sra. De los Dolores” publicado en los Anales del Instituto de Estudios Gerundenses vol. VIII, año 1953, explica que ya antiguamente hubo en el Claustro una Capilla dedicada a la Virgen de lo Dolores, en la cual estaba el retablo de la Piedad que hasta hace poco podía admirarse en la tercera Sala Capitular. Exactamente esta Capilla estaba situada al final de lo que hasta hace poco era la Sacristía de Canónigos.