Heritage Fund

Treasure
of the
Girona

Cathedral Treasury

NAME

Taula de la Crucifixió

Summary and registration
REGISTRATION NONUMBER
5
CHRONOLOGY
s. XV
CLASSIFICATION / REGISTRATION
objecte de culte
OBJECT NAME
fragment de retaule
SIZES
HEIGHT (CM)
111
LENGTH (CM)
WIDTH (CM)
111
DIAMETER (CM)
TECHNIQUES AND MATERIALS
TECHNIQUES USED
pintura al tremp, daurat i estofat
MATERIALS USED
fusta
APPRECIATIONS / DESCRIPTION
TOPIC
DESCRIPTION
Es creu que aquesta taula, probablement, forma part dels retaule dit de l'Anunciació, del qual se'n conserven les dues peces centrals al mateix Tresor de la Catedral. Es tracta de l'escena que coronaria el retaule. En la taula domina la riquesa cromàtica de verds, blaus, vermells i marronosos, juntament amb el tractament del fons, on la meitat superior és daurada amb decoració de brocat en relleu i a l'altra meitat hi apareix un àrid paisatge sense vegetació i amb una ciuat emmurallada en darrer terme. L'escena de la Crucifixió és representa sota un arc conopial. Els personatges són disposats en dos grups, a banda i banda de Crist mort a la Creu; a la seva dreta s'hi troba la Verge que s'esvaneix i és ajudada per sant Joan i les tres Maries, mentre que a l'altre costat apareixen sis soldats romans, un dels quals porta l'estandard amb les inicials S.P.Q.R., guarnits amb un complet arnès medival format per cuirasses, escuts, cascos, llances i espases.
APPRECIATIONS / DESCRIPTION BRAND OR INSCRIPTION
APPRECIATIONS / HERALDIC DESCRIPTION
AUTHOR
atribuït Ramon Solà II
WORKSHOP SCHOOL
Escola de Girona
AUTHOR OR SCHOOL JUSTIFICATION
atribució
PLACE OF EXECUTION
ORIGIN
PLACE OF ORIGIN
INCOME
ENTRY METHOD
SOURCE OF INCOME
ADMISSION DATE
HISTORY
USAGE
RESTORATIONS
Restarurat el 1884 (vegeu observacions)
SCORE (STATE OF CONSERVATION)
DESCRIPTION (STATE OF CONSERVATION)
correcte
NO. OF COPIES
NO. OF FRAGMENTS
fragment de retaule
NO. OF PARTS
MISSING PARTS
DESCRIPTION
FONT, L., Gerona. La Catedral y el Museo Diocesano, Ed. Carlomagno, Girona, 1952, p. 47 GUDIOL i RICART, J., Pintura Gótica, Ars Hispaniae, vol. IX, Ed. Plus Ultra, Madrid, 1955, p. 288-291 SUTRÀ, J., "El Maestro de Gerona Ramón Solà ?", Revista de Girona,núm. 28, Girona, 1964, p. 39-43 FREIXAS, P., L'art gòtic a Girona, segles XIII-XV, Institut d'Estudis Gironins, Girona, 1983, p. 182-184 DALMASES, N.-JOSÉ i PITARCH, A., L'art gòtic. Segles XIV-XV. Història de l'Art Català, vol. III, Ed. 62, Barcelona, 1984, p. 269 FREIXAS, P. "La Crucifixió", Thesaurus-Estudis, 1986, p. 165
NOTES AND OBSERVATIONS
A l'extrem inferior esquerre de la part inferior s'hi llegeix: "Restauració per A. Planella R. 1884". Escrit sobre la mateixa taula a la part del davant.