Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre de Miquel Torrent

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
2913
CRONOLOGIA
1786
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
Sepulcre
NOM DE L'OBJECTE
Sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
LLARGADA (CM)
256
AMPLADA (CM)
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
Talla, epigrafia, relleu
MATERIALS UTILITZATS
Pedra calcària nummulítica
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Sepulcre amb un marc rectangular en baix relleu. S'identifiquen les inicials D O M a la part superior. A la part inferior hi inscripcions en majúscula lapidària amb informació del difunt.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
DOM. Dominus don Michael Torrent, Lacavalleria, Canal et de Moix, hujus almae Gerundensis ecclesiae canonicus presbiteralis, qui diem obiit supremum IX calendas maii anni MDCCLXXXVI, vir multis sane nominibus commendabilis, sed ea animi modestia, ut divini iudicii memor, humani oblitus, nihil sibi quod ad laudem pertineret, sed unum hoc testamento caveret salutare monitum viatori sepulcro inscribi: memor esto judicii mei: mihi heri et tibi hodie, Ecclesiastici cap. 38. DOM. Don Miquel Torrent Lacavalleria, Canal i de Moix, canonge presbiteral d’aquesta insigne església gironina, que morí el dia 23 d’abril de 1786. Home recomanable per molts títols, però dotat d’un ànim tan modest que, tenint present el judici diví i oblidant l’humà, no vulgué que al seu sepulcre s’escrivís res que pertoqués a la seva lloança, sinó només aquest avís saludable als passants: “Recorda el meu judici; per a mi, ahir, i avui per tu” (Eclesiàstic, cap. 38).
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
Marquès, J. M. (2009). Inscripcions i sepultures de la Catedral de Girona. Diputació de Girona
NOTES I OBSERVACIONS
Segons Marquès (2009): Designat pel rei a la canongia vacant per promoció de Fèlix Batlle a una canongia de Barcelona, Torrent fou un exemple més del joc d’escacs que, transferint els eclesiàstics més distingits d’una diòcesi a l’altra procurava eixamplar els seus horitzons a l’àmbit de tot Espanya i trencar el “provincianisme”. Tanmateix, a la seva mort la cort de Madrid atribuí la seva prebenda a un canonge de Sant Feliu de Girona, Francesc Capdevila.