Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre de Josep i Francesc Riera i Martí. Josep Riera i Metge

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
2902
CRONOLOGIA
1774
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
Sepulcre
NOM DE L'OBJECTE
Sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
LLARGADA (CM)
262
AMPLADA (CM)
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
Talla, epigrafia, relleu
MATERIALS UTILITZATS
Pedra calcària nummulítica
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Sepulcre amb inscripcions en majúscula lapidària a la part superior i inferior. A la part central podem identificar un escut quadrilong en baix relleu, molt desgastat. Té un marc en baix relleu.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
DOM. Sub hoc lapide requiescit corpus Iosephi Riera et Martí Barchinonensis patria, doctoris iuris, canonici et sacristae secundi huius almae sedis. Obiit die sexto mensis octobris 1654. Hic etiam iacet Franciscus Riera et Martí, illius frater, prior Beatae Mariae de Lledo, obiit die 3 mensis decembris 1649. Et alium Iosephum Riera et Metge, illius successor qui obiit die 22 julii 1774. DOM. Sota aquesta pedra reposa el cos de Josep Riera i Martí, natural de Barcelona, doctor en dret, canonge i sagristà segon d’aquesta insigne seu. Morí el dia 6 d’octubre de 1654. També jau ací Francesc Riera i Martí (...) germà, prior de Santa Maria de Lladó, que morí el dia 3 de desembre de 1649. I un altre Josep Riera i Metge, successor d’aquell, que morí el dia 22 de juliol de 1774.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
Marquès, J. M. (2009). Inscripcions i sepultures de la Catedral de Girona. Diputació de Girona
NOTES I OBSERVACIONS
Segons Marquès (2009): Josep Riera i Martí, primer titular de la sepultura, és esmentat com a simple canonge l’any 1639, i com a sagristà segon, el 1648. Aquest darrer càrrec el conferia el sagristà major. Pel demés, trobem el nostre canonge acaparant beneficis, com el de Sant Sebastià de Maçanet de la Selva o bé el de Sant Joan de l’Horta, d’Ullastret. El seu germà Francesc Riera i Martí, no fou canonge de Girona, sinó de Vic, i després prior de Lladó. El trobem introduït a Girona ja el 1627, data en la que prengué possessió un benefici que presentava Ramon d’Ol-mera, senyor d’Anglès. La data de possessió del priorat de Lladó fou el 1644 (G-127, f 177), i allí morí el 1649. Pere Vayreda i Olivas, en la seva Història de Lladó, suposa que inicià el seu ministeri el 1645. Finalment, Josep Riera i Metge era titular el 1728 d’una de les domes de Tordera, i el 1731 despatxà una marmessoria. Si no es tracta d’un homònim, cosa gens difícil, no sabem què succeí entre aquestes dates i la de 1770, en què hem pogut documentar-lo amb el càrrec de sagristà segon. Quan morí, el 1774, el seu successor ja no el nomenà el sagristà major, sinó el rei des de Madrid.