Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre de Jaume i Salvador Mitjans

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
2923
CRONOLOGIA
1790
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
Sepulcre
NOM DE L'OBJECTE
Sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
LLARGADA (CM)
261
AMPLADA (CM)
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
Talla, epigrafia
MATERIALS UTILITZATS
Pedra calcària nummulítica
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Sepulcre rectangular amb un marc a baix relleu. Per tota la superfície hi ha una inscripció en majúscula lapidària.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
DOM. Hoc sub lapide est sepulchrum doctoris illustris Jacobi Mitjans et Batlle, qui fuit rector Sancti Dalmatii hujus dioecesis Gerundae, claviger hujus almae sedis et postea canonicus ejusdem, qui obiit die 23 mensis decembris anni 1790. / Ubi etiam de (consensu capituli) sepultus est R. Salvator Mitjans et Batlle, frater suus, beneficiatus ejusdem sedis, qui obiit die 14 aprilis anni 1786. Sota aquesta pedra hi ha el sepulcre de l’il·lustre doctor Jaume Mitjans i Batlle, que fou rector de Sant Dalmai, d’aquesta diòcesi de Girona, claver d’aquesta insigne seu i més tard canonge de la mateixa, que morí el dia 23 del mes de desembre de l’any 1790. També amb (consentiment del capítol) hi és enterrat el seu germà, reverend Salvador Mitjans i Batlle, beneficiat de la mateixa seu, que morí el dia 14 d’abril de 1786.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
1
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
Presenta pèrdues parcials en el perímetre, consta de diverses fractures i l'epigrafia està esborrada a la part superior de la superfície.
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
Marquès, J. M. (2009). Inscripcions i sepultures de la Catedral de Girona. Diputació de Girona
NOTES I OBSERVACIONS
Segons Marquès (2009): Els Mitjans eren de Girona; per part de mare, els Batlle eren d’Arenys de Mar, i tenien dret de patronat sobre el benefici cinquè del claustre de la seu. Jaume Mitjans fou clergue familiar del bisbe Bastero (1738-1744). El prelat li arreglà una oposició amb concursant únic per a la rectoria de Sant Esteve de Guialbes el 1745, que renuncià immediatament per passar a la de Sant Dalmai. Era un tripijoc administratiu per mitjà del qual els bisbes podien afavorir persones del seu interès. Després d’un llarg servei a la parròquia rural, fou promogut a la claveria de la seu, a presentació del rei, i per tant, per mitjà d’oposicions obertes, el 1773. Ascendí a la canongia, que vacava per promoció de Francesc Berga, el 1780. Salvador fou excepcionalment admès al seminari de l’època (vint seminaristes!) el 1744; tonsurat el 1751, fou ordenat de prevere el 1755. No gaudí d’altre benefici sinó del cinquè del claustre de la seu que hem referit. A la seva mort (1786), l’esmentada família Batlle procedí a una nova presentació de la peça eclesiàstica que deixava vacant.