Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre de Francesc Veray i Pou

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
2926
CRONOLOGIA
1792
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
Sepulcre
NOM DE L'OBJECTE
Sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
LLARGADA (CM)
240
AMPLADA (CM)
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
Talla, epigrafia, relleu
MATERIALS UTILITZATS
Pedra calcària nummulítica
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Sepulcre rectangular amb un marc a baix relleu. La meitat de la superfície està ocupada per una inscripció feta amb majúscula lapidària. A la part superior del sepulcre trobem l'escut heràldic del difunt. És un escut quadrilong encartutxat amb llambrequins, coronat per un capel de bisbe.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
DOM. Hic situs est D. D. Franciscus Veray et Pou, U. J. D., ex antiquisssima domo ac gente pagi Celranensis, huius almae sedis per annos LVII canonicus, Gerundensis dioecesis semel atque iterum pro diversis episcopis vicarius generalis et officialis et ab eorum altero regens tunc electo ad universum episcopatum regendum administrator cum libera praepositus, vir antiqua probitate, religione jurisque doctrina spectatissimus. Obiit idibus maii anni MDCCXCII, aetatis vero suae annorum circiter LXXXVI. DOM. Ací és enterrat el senyor don Francesc Veray i Pou, doctor en ambdós drets, de l’antiquissima casa i família del poble de Celrà, canonge d’aquesta insigne seu durant 57 anys, vicari general i oficial en vàries ocasions per diversos bisbes, i designat per un d’ells, mentre era electe, per regir tot el bisbat amb lliure (facultat d’administrar), persona apreciada per la constant rectitud, la religió i els coneixements jurídics. Morí el 15 de maig de 1792, aproximadament a l’edat de 86 anys.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
Escut quadrilong ibèric encartutxat. De..., 2 roses de... en sautor sobremuntades de 3 estrelles de 8 puntes de...Timbrat d’un capel de bisbe.
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
4
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
Marquès, J. M. (2009). Inscripcions i sepultures de la Catedral de Girona. Diputació de Girona
NOTES I OBSERVACIONS
Segons Marquès (2009): Clergue des de 1725, Francesc Veray començà la seva carrerad amb un benefici de presentació familiar. El 1727 era coadjutor de l’oncle Sixt, i el 1735, propietari de la canongia. Entretant, hauria fet segurament els estudis de dret a Cervera. Deu anys més tard, el 1745, el bisbe Taranco el cridà a fer-li de vicari general. Consultor per al Seminari es de 1771, esdevingué de nou vicari general en la seu vacant posterior a la mort del prelat Palmero (1774). Tomàs de Lorenzana no sols el confirmà en el càrrec (1775), sinó que el nomenà governador del bisbat en les tres ocasions que sortí fora del territori diocesà els anys 1787 i 1788. Veray veié impreses algunes sentències seves (J. M. MARQUÈS, “Tomas de Lorenzana, bisbe Girona, un funcionari benefactor” dins Bisbes, il·lustració i jansenisme a la Catalunya del segle XVIII, Vic, 2000, p. 19-20) i compongué una vida dels màrtirs Sixt i Tou, venerats a la seva parròquia natal. Sense ser un home de la Il·lustració, s’hi troba en sintonia. Vegeu, amb tot, un judici desfavorable sobre ell al testament del Dr. Joan Lluís, rector de Pau (Testaments 17, f 85v-89).