Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre de Francesc de Pol

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
2959
CRONOLOGIA
1914
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
Sepulcre
NOM DE L'OBJECTE
Sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
LLARGADA (CM)
AMPLADA (CM)
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
Talla, epigrafia, relleu
MATERIALS UTILITZATS
Pedra calcària nummulítica
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Sepulcre amb un marc epigràfic. En el centre de la superfície trobem una inscripció amb informació del difunt, sobre aquesta, hi ha un escut heràldic. Aquest és un escut quadrilong amb llambrequins.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
Alfa, crismó, Omega Ilmus ac Rd.mus Franciscus a Pol et Baralt, laurea in utroque iure merito insignitus Sanctae Sedis domesticus praesul creatus atque aurea cruce pro Ecclesia et Pontifice utens, in dioecesi Barchinonensi canonicus ludimagister necnon vicarius generalis officialis etiam capitularis Gerundensem ecclesiam tandem regendam suscepit; concreditum sibi gregem veritate, virtute zelo per annos VII solers ipse pavit, Deo militans sibimet non parcens, omnibus charus. Obiit in sede postremo nonas iunii anno Domini MCMXIV, aetatis LX. Preces cuncti ad Deum fundite pro benemerenti pastore. Heic ossa et cineres sub hoc titulo fratres, familia, amici poni curavere. Requiescat in pace. Amen. A l’entorn de la làpida: “Oportet enim et mortale hic induere inmortalitatem” [1Cor 15, 53]. A l’escut: “Omnium me servum feci ut plures lucrifacerem” [1Cor 9, 19]. L’il·lustríssim i reverendíssim Francesc de Pol i Baralt, merescudament distingit amb el doctorat en ambdós drets, fet prelat domèstic per la Santa Seu i condecorat amb la creu d’or “pro ecclesia et Pontifice”, fou canonge mestrescola, i també vicari general i capitular a la diòcesi de Barcelona; finalment rebé l’església de Girona a fi de regir-la. Pasturà diligentment el ramat que li havia estat confiat amb veritat, virtut i zel, treballant per Déu, sense plànyer-se, apreciat de tothom. Morí a la seu el dia 6 de juny de l’any del Senyor de 1914, a l’edat de 60 anys. Pregueu tots Déu pel pastor benemèrit. Els germans, la família i els amics tingueren cura de col·locar ací els ossos i cendres sota aquesta làpida. Descansi en pau. Amen. “Convé que això mortal es revesteixi d’immortalitat”. “M’he fet servidor de tots per guanyar-ne alguns”.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
Escut quadrilong apuntat: Truncat i semipartit: 1r d’atzur, un planeta d’on surten dos cometes d’argent, acompanyat de dues roses de gules tijades de sinople; la partició ressaltada d’una cinta d’or; 2n. de gules, una creu grega patent concavada abscissa d’argent 3r d’argent, una mata d’aranyó de sinople acostada de la lletra A a destra i de la Y a sinistra de sable, tot, sostingut per un peu de sinople; bordura d’argent amb la divisa: + OMNIVM·ME·SERVVM·FECI·VT·PLVRES·LVCRIFACEREM amb lletres de sable. Timbrat d’una mitra a destra, d’un bàcul d’or acoblat en pal a sinistra i d’un capel. Divisa: Em vaig fer de tothom esclau per tal de guanyar-ne quants més millor. Primera carta als Corintis, 9,19 El versicle sencer diu: Jo, que no era esclau de ningú, m’he fet esclau de tots per guanyar-ne tants com pugui. Barcelona. Escut quadrilong francès. Quarterat: 1r i 4t d’or, 4 pals de gules; 2n i 3r d’argent, una creu plena de gules. Girona. Escut quadrilong francès. D’or, 4 pals de gules; sobre el tot, escussó caironat, vairat d’or i de gules.
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
4
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
Marquès, J. M. (2009). Inscripcions i sepultures de la Catedral de Girona. Diputació de Girona
NOTES I OBSERVACIONS
Segons Marquès (2009): Nascut a Arenys de Mar el 1854, estudià al seminari de Girona i es graduà en dret a la universitat de Barcelona. Prevere des de 1879, passà el 1883 a Barcelona, al servei del bisbe Català, del qual fou provisor, vicari general de 1886 a 1899, i vicari capitular aquest darrer any, a la mort del seu amo. La condecoració “pro Ecclesia et Pontifice” la rebé el 1888, com a organitzador del jubileu del papa Lleó XIII. Algunes dades de l’acció episcopal del bisbe Pol (1907-1914) les donem a “La diòcesi de Girona de 1906 a 1925”, dins Església i societat a la Girona contemporània, Girona 1993 (Quaderns del Cercle d’Estudis Històrics i Socials, 9), 76-77.