Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre de Fèlix Raval

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
2951
CRONOLOGIA
1809
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
Sepulcre
NOM DE L'OBJECTE
Sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
LLARGADA (CM)
242
AMPLADA (CM)
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
Talla, epigrafia, relleu
MATERIALS UTILITZATS
Pedra calcària nummulítica
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Sepulcre amb un escut quadrilong coronat amb un casc burgonet amb plomall i un capel de bisbe, amb llambrequins flanquejant l'escut. Sota l'escut hi ha inscripcions en majúscula lapidària.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
DOM. Cum spe resurgendi ad vitam aeternam hic depositus est D. D. Felix Raval, Tamaritensis, huius stae. aecclesie canonicus decanus de ea benemeritus, cuius legibus, majestate, utilitati per XL annos indefessus deservivit. Obiit pridie idus februarii anni 1809, aetatis 73. Avunculo suo magno benefico D. D. Josep Subias et Raval, hujus aecclesiae canonicus in grati animi monumentum posuit. Anima ejus requiescat in pace. DOM. Amb esperança de resuscitar a la vida eterna, és enterrat ací el senyor don Fèlix Raval, de Tamarit, canonge degà d’aquesta santa església, benemèrit d’ella, que en serví incansablement les lleis, la magestat i la utilitat durant quaranta anys. El senyor don Josep Subias i Raval, canonge d’aquesta santa església posà aquest monument al seu oncle, que li havia fet grans beneficis, en senyal de gratitud. La seva ànima reposi en pau.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
Escut quadrilong francès. Partit: 1r de..., una cotissa de...sinistrada d’una vergueta de..., 3 sautorets de...; 2n de..., 3 faixes escacades de...dextrades d’una vergueta de... amb 3 sautorets de...; un cap de..., 3 estrelles de 8 puntes de...; bordura general de l’escut de..., 14 sautorets de...Timbrat d’un casc amb plomall i d’un capel de bisbe.
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
Marquès, J. M. (2009). Inscripcions i sepultures de la Catedral de Girona. Diputació de Girona
NOTES I OBSERVACIONS
Segons Marquès (2009): Fèlix Raval va ser nomenat canonge pel rei el 1770. Obtingué llicència d’oratori privat el 1783. Del seu treball duent la correspondència de la secretaria del capítol amb els seus agents a Madrid n’ha donat alguna mostra M. JIMÉNEZ, L’Església catalana, cit., p. 383 (1772) i 387 (1798), on el cognom apareix amb la grafia Rabal. Però és important d’assenyalar que el 1807 ajudà decisivament Villanueva a recopilar documents per al Viage Literario, alguns dels quals servirien també per a l’obra España Sagrada. Josep Subías i Raval, natural de Tamarit de la Llitera com el seu oncle, obtingué el seu primer benefici a la diòcesi de Girona el 1794. Morí el 1817.