Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre de Doménec Rojas i Albert

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
2905
CRONOLOGIA
1780
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
Sepulcre
NOM DE L'OBJECTE
Sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
LLARGADA (CM)
256
AMPLADA (CM)
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
Talla, epigrafia, relleu
MATERIALS UTILITZATS
Pedra calcària nummulítica
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Sepulcre que presenta un escut cordiforme encartutxat amb llambrequins a la part superior. A la part inferior trobem una inscripció en majúscula lapidària amb informació del difunt.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
DOM. Hic jacet illustris dominus don Dominicus Rojas et Albaret, U. I. D. et canonicus hujus almae sedis, miles nobilissimae militiae Lauretanae pro beatissimo papa nostro Benedicto XIV, obiit die XIII aprilis anno Domini MDCCLXXX, aetatis suae LXXVIII. DOM. Ací jau l’il·lustre doctor don Domènec Rojas i Albaret, doctor en ambdós drets i canonge d’aquesta insigne seu, cavaller de la nobilíssima milícia de Loreto pel beatíssim papa nostre Benet XIV. Morí el 13 d’abril de l’any del Senyor 1780, a l’edat de setanta-vuit anys.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
Escut cordiforme encartutxat. Patit: 1r de..., un arbre terrassat de...acompanyat al peu de 3 estrelles de 8 puntes de...; 2n de..., una mà vestida de...Timbrat d’un capel de bisbe.
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
Marquès, J. M. (2009). Inscripcions i sepultures de la Catedral de Girona. Diputació de Girona
NOTES I OBSERVACIONS
Segons Marquès (2009): Havia estat víctima, des de 1756 d’una depressió (“estado hipocondríaco”) que, segons certificat dels metges Coquet i Ros de Girona, estès dos anys més tard, fins li impedia celebrar missa. Poc més tard es féu concedir llicència de portar perruca, al·legant fred al cap; era, amb tot, una dispensa que es podia demanar per prestigi.. Havent constatat que la làpida esmentava un títol honorífic concedit per Benet XIV, hem acudit a una qualsevol de les moltes edicions del conegut LUNADORO, Relatione della corte di Roma, per assegurar-nos que entre els “oficis vendibles” (officii venali) de la Santa Seu hi havia els Cavalieri di S. Pietro, di S. Paolo, del Giglio, Pii i Lauretani. Aquests, d’ínfima categoria, es compraven per 500 ducats, mentre que els primers en costaven 1.500. El nostre canonge s’ennoblí, per tant, de la manera més econòmica possible.