Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre de Bernat de Mont-Rodon

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
2689
CRONOLOGIA
1348
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
Sepulcre
NOM DE L'OBJECTE
Sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
58
LLARGADA (CM)
43
AMPLADA (CM)
58
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
Talla, epigrafia, relleu
MATERIALS UTILITZATS
Pedra calcària nummulítica
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Sepulcre de mitjans del segle XIV amb un marc fet en baix relleu amb motius vegetals fent sanefes. Dins del marc vegetal hi trobem dos escuts heràldics disposats dins cercles epigràfics lobulats flanquejant una inscripció central que fa referència al difunt.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
Hic iacet venerabilis vir Bernardus de Monterotundo, canonicus et prepositus ecclesie Gerundensis, de cuius bonis institutum fuit unum anniversarium conventuale in eadem ecclesia, qui obiit in castro de Rupiano XI die mensis augusti anno Domini millesimo CCCº XLº octavo. Anima eius requiescat in pace. Amen. Amen. Ací jau el venerable Bernat de Mont-rodon, canonge i paborde de la seu de Girona, dels béns del qual hom instituí a la mateixa església un aniversari conventual, que morí al castell de Rupià el dia 11 del mes d’agost de l’any del Senyor 1348. La seva ànima reposi en pau. Amén.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
Dins d’un lobulat flordelisat. Escut quadrilong apuntat. De sinople, un mont floronat d’or; bordura de peces d’or. (11)
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
4
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
Marquès, J. M. (2009). Inscripcions i sepultures de la Catedral de Girona. Diputació de Girona
NOTES I OBSERVACIONS
Observem que aquest mont floronat dels Mont-rodon no és igual a la forma més habitual. Tal com veurem en els altres escuts dels bisbes Mont-rodon, parents d’aquest Bernat, la forma que té la part superior és única i específica d’aquest llinatge, atès que no trobem ni hem trobat cap més llinatge amb aquesta forma tant peculiar. Com ja hem deixat ben clar en els nostres treballs, sempre procurem de fer la reproducció el més exacta possible, tot respectant l’original. Segons Marquès (2009): Bernat de Mont-rodon, fill de Bernat i de Sibil·la de Tagamanent, nebot del bisbe Arnau (1335-1348) i germà del futur bisbe Bertran (1374-1384), fou canonge de Girona des de 1347, i vicari general del seu oncle. Tingué, per tant, una trajectòria breu, que acabà amb la pesta de 1348. El seu germà bisbe contractà per fer-li la tomba Guillem Borrassà, que el 1380 cobrà 20 florins per la feina feta (D.166, f 136). Vegeu, per a la genealogia Antoni PLADEVALL, “Arnau i Bertran de Mont-rodon, dos grans bisbes gironins del segle XIV”, dins AIEG 34 (1994) 395-425. Pontich afirma que el 1354 era ardiaca de Besalú, sembla que per confusió. Dibuix heràldic realitzat per Pere Francesc Puigderajols i Jarque.