Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre d’Arnau de Colomer

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
2709
CRONOLOGIA
1441
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
Sepulcre
NOM DE L'OBJECTE
Sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
LLARGADA (CM)
AMPLADA (CM)
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
Talla, epigrafia, relleu
MATERIALS UTILITZATS
Pedra calcària nummulítica
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Sepulcre rectangular amb escuts heràldics quadrilongs apuntats a banda i banda, flanquejant una epigrafia uncial central. Els escuts estan lobulats amb motius geomètrics.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
Hic jacent ossa venerabilis viri domini Arnaldi de Columbario, in decretis baccalaurei, presbiteri de capitulo et prepositi Castilionis in ecclesia sedis Gerundensis, qui hanc capellam quodam beneficio transfixionis gloriose virginis Marie instituit et multos libros valoris sexcentorum florenorum librarie ecclesie sedis dedit pro anniversariis condendis in ipsa ecclesia pro eius anima celebrandis et in eius loco dictum beneficium et psalmos dictorum suorum anniversariorum et aliorum conventualium sedis, in quibus non consueverant antea dici psalmos, precibus sedes iustitiae, in villa Sancte Columbe de Queralto requievit die XVII septembris anno a nativitate Domini MCCCC decimo, et eius ossa fuerunt hic translata XXVII mensis marcii anno a nativitate Domini MCCCCXLI, cuius anima cum sanctis Dei in pace requiescat. Amen. Ací jauen els ossos del venerable senyor Arnau de Colomer, batxiller en decrets, prevere de capítol i paborde de Castelló a l’església de la seu de Girona, que en aquesta capella fundà un benefici de la Transfixió de la gloriosa verge Maria i donà molts llibres, de valor de sis-cents florins, a la llibreria de l’església de la seu, a fi de fundar aniversaris a la mateixa església, a celebrar per la seva ànima, i substituí el referit benefici i els salms dels dits aniversaris seus i d’altres aniversaris conventuals de la seu, en els quals no s’acostumaven a recitar salms, per pregar la seu de la justícia (de Déu); morí a la vila de Santa Coloma de Queralt, el dia 17 de setembre de l’any de la nativitat del Senyor 1410, i els seus ossos foren traslladats ací el 27 de març de l’any de la nativitat del Senyor 1441, l’ànima del qual reposi en pau amb els sants de Déu. Amén.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
Dins d’un lobulat. Escut quadrilong apuntat. D’atzur, un colomar d’or tancat de sable somat d’un colom d’argent.
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
4
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
Marquès, J. M. (2009). Inscripcions i sepultures de la Catedral de Girona. Diputació de Girona
NOTES I OBSERVACIONS
Segons Marquès (2009): Edità el text de la làpida i una traducció castellana J. MARQUÈS CASANOVAS, dins AIEG 8 (1953), 279 i 290. Arnau de Colomer era natural del mas Colomer d’Amer. Després d’haver actuat a la cúria eclesiàstica de Vic el 1372, el bisbe Mont-rodon el nomenà vicari general a Girona, el 1377. El confirmà en el càrrec el bisbe Berenguer d’Anglesola (1395). És citat com a prevere de capítol des de 1377. Acudí com a procurador del bisbe i de la catedral a diverses corts i concilis provincials. Donació de la seva biblioteca: Proc. Med., núm. 801; ed. ATCA 2 (1983), 178-206. Fou autoritzat el 1402 a dedicar la capella on avui es troba la seva tomba, i que tenia una disposició molt diferent, al culte de la Mare de Déu dels Dolors. Pontich anota que els llibres que donà a la catedral no foren prou apreciats, i que al seu aniversari hi havia poca assistència per falta de distribucions en efectiu.