Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre d’Antoni (Ubach I) Dòria

Resum i registre
NÚM DE REGISTRE
2944
CRONOLOGIA
1806
CLASSIFICACIÓ / REGISTRE
Sepulcre
NOM DE L'OBJECTE
Sepulcre
MIDES
ALÇADA (CM)
LLARGADA (CM)
260
AMPLADA (CM)
DIÀMETRE (CM)
TÈCNIQUES I MATERIALS
TÈCNIQUES UTILITZADES
Talla, epigrafia, relleu
MATERIALS UTILITZATS
Pedra calcària nummulítica
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ
TEMA
DESCRIPCIÓ
Sepulcre rectangular amb rastres d'epigrafia i de baix relleu, ambdós molt desgastats. Compta amb un marc epigràfic en baix relleu.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ
DOM. Hic iacet D. D. Antonius Doria huius ecclesiae canonicus, Urgelitanus clarus genere ex amplissima Doriarum gente Genuensis urbis oriundus, clarus litteris, cum theologicis tum philosophi(cis), quarum hic Gerundae in episcopali collegio professor fuit, clarus munere regendi animarum. Obiit die XXVI februarii anno MDCCCVI. DOM. Ací jau el senyor don Antoni Doria, canonge d’aquesta església, natural d’Urgell, distingit per nissaga, oriund de la digníssima família dels Doria de la ciutat de Gènova, distingit pels sabers tan filosòfic com teològic, dels quals fou professor al col·legi episcopal de Girona, distingit pel càrrec de la cura d’ànimes. Morí el dia 26 de febrer de 1806.
APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA
Resta poc més que el traç d’un escut ovalat encartutxat, timbrat amb un capel de bisbe.
AUTOR/A
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA
LLOC D'EXECUCIÓ
PROCEDÈNCIA
LLOC DE PROCEDÈNCIA
INGRÉS
FORMA D'INGRÉS
FONT D'INGRÉS
DATA D'INGRÉS
HISTÒRIA
ÚS
RESTAURACIONS
PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)
NÚM. D’EXEMPLARS
NÚM. DE FRAGMENTS
NÚM. DE PARTS
PARTS QUE MANQUEN
DESCRIPCIÓ
Marquès, J. M. (2009). Inscripcions i sepultures de la Catedral de Girona. Diputació de Girona
NOTES I OBSERVACIONS
Segons Marquès (2009): Antoni i el seu germà Narcís, també sacerdot, es deien de cognom Ubach. Antoni Ubach, natural de la Seu d’Urgell, fou tonsurat a Girona el 1758 i ordenat de prevere el febrer de 1763. Rector de Vilopriu per concursoposició el 1766, esdevingué sagristà d’Olot a presentació reial després d’un nou concurs, el 1776. Encara a la primera partida de bateig que signà en el successiu càrrec de rector de Salt, pel juny de 1785, escriví “Antoni Ubach Dòria, rector de Salt”. A la darrera, però, ja havia invertit l’ordre dels cognoms: “Antoni Dòria i Ubach, rector de Salt”. Fou, per tant, durant la seva estada a Salt que li pujaren els fums de la noblesa i es forjà l’origen llegendari genovès. Canonge a presentació reial el 1795. Abans, segons la seva làpida, hauria ensenyat al seminari diocesà. Tal vegada abans de 1766; no en resten documents. Certament el seu nom no consta entre els professors de l’època Lorenzana (Josep M. MARQUÈS, “Tomàs de Lorenzana...”, cit., p. 77- 78). Si l’origen de la família a Gènova és un invent, la seva docència al Seminari fou de poca entitat. En canvi, la tongada dedicada a la cura d’ànimes en tres parròquies durant trenta anys, restà reduïda en aquesta inscripció a un esment genèric.