Fonds du patrimoine

Trésor
de la
Cathédrale

Trésor de la cathédrale

NOM

Taula de la Crucifixió

Résumé et inscription
N° D’ENREGISTREMENT
5
CHRONOLOGIE
s. XV
CLASSIFICATION / INSCRIPTION
objecte de culte
NOM DE L’OBJET
fragment de retaule
TAILLES
HAUTEUR (CM)
111
LONGUEUR (CM)
LARGEUR (CM)
111
DIAMÈTRE (CM)
TECHNIQUES ET MATÉRIAUX
TECHNIQUES UTILISÉES
pintura al tremp, daurat i estofat
MATÉRIAUX UTILISÉS
fusta
APPRÉCIATIONS / DESCRIPTION
SUJET
DESCRIPTION
Es creu que aquesta taula, probablement, forma part dels retaule dit de l'Anunciació, del qual se'n conserven les dues peces centrals al mateix Tresor de la Catedral. Es tracta de l'escena que coronaria el retaule. En la taula domina la riquesa cromàtica de verds, blaus, vermells i marronosos, juntament amb el tractament del fons, on la meitat superior és daurada amb decoració de brocat en relleu i a l'altra meitat hi apareix un àrid paisatge sense vegetació i amb una ciuat emmurallada en darrer terme. L'escena de la Crucifixió és representa sota un arc conopial. Els personatges són disposats en dos grups, a banda i banda de Crist mort a la Creu; a la seva dreta s'hi troba la Verge que s'esvaneix i és ajudada per sant Joan i les tres Maries, mentre que a l'altre costat apareixen sis soldats romans, un dels quals porta l'estandard amb les inicials S.P.Q.R., guarnits amb un complet arnès medival format per cuirasses, escuts, cascos, llances i espases.
APPRÉCIATIONS / DESCRIPTION MARQUE OU INSCRIPTION
APPRÉCIATIONS / DESCRIPTION HÉRALDIQUE
AUTEUR
atribuït Ramon Solà II
ÉCOLE D’ATELIER
Escola de Girona
JUSTIFICATION DE L’AUTEUR OU DE L’ÉCOLE
atribució
LIEU D’EXÉCUTION
ORIGINE
LIEU D’ORIGINE
REVENU
MÉTHODE D’ENTRÉE
SOURCE DE REVENUS
DATE D’ADMISSION
HISTOIRE
USAGE
RESTAURATIONS
Restarurat el 1884 (vegeu observacions)
SCORE (ÉTAT DE CONSERVATION)
DESCRIPTION (ÉTAT DE CONSERVATION)
correcte
NON. DE COPIES
NON. DE FRAGMENTS
fragment de retaule
NON. DE PIÈCES
PIÈCES MANQUANTES
DESCRIPTION
FONT, L., Gerona. La Catedral y el Museo Diocesano, Ed. Carlomagno, Girona, 1952, p. 47 GUDIOL i RICART, J., Pintura Gótica, Ars Hispaniae, vol. IX, Ed. Plus Ultra, Madrid, 1955, p. 288-291 SUTRÀ, J., "El Maestro de Gerona Ramón Solà ?", Revista de Girona,núm. 28, Girona, 1964, p. 39-43 FREIXAS, P., L'art gòtic a Girona, segles XIII-XV, Institut d'Estudis Gironins, Girona, 1983, p. 182-184 DALMASES, N.-JOSÉ i PITARCH, A., L'art gòtic. Segles XIV-XV. Història de l'Art Català, vol. III, Ed. 62, Barcelona, 1984, p. 269 FREIXAS, P. "La Crucifixió", Thesaurus-Estudis, 1986, p. 165
NOTES ET OBSERVATIONS
A l'extrem inferior esquerre de la part inferior s'hi llegeix: "Restauració per A. Planella R. 1884". Escrit sobre la mateixa taula a la part del davant.