Fondo Patrimonial

Tesoro
de la
Catedral

Tesoro de la Catedral

NOMBRE

Taula de la Crucifixió

Resumen y registro
NÚM. ~~~ REGISTRO
5
CRONOLOGÍA
s. XV
CLASIFICACIÓN / REGISTRO
objecte de culte
NOMBRE DEL OBJETO
fragment de retaule
MEDIDAS
ALTURA (CM)
111
LONGITUD (CM)
ANCHURA (CM)
111
DIÁMETRO (CM)
TÉCNICAS Y MATERIALES
TÉCNICAS UTILIZADAS
pintura al tremp, daurat i estofat
MATERIALES UTILIZADOS
fusta
APRECIACIONES / DESCRIPCIÓN
TEMA
DESCRIPCIÓN
Es creu que aquesta taula, probablement, forma part dels retaule dit de l'Anunciació, del qual se'n conserven les dues peces centrals al mateix Tresor de la Catedral. Es tracta de l'escena que coronaria el retaule. En la taula domina la riquesa cromàtica de verds, blaus, vermells i marronosos, juntament amb el tractament del fons, on la meitat superior és daurada amb decoració de brocat en relleu i a l'altra meitat hi apareix un àrid paisatge sense vegetació i amb una ciuat emmurallada en darrer terme. L'escena de la Crucifixió és representa sota un arc conopial. Els personatges són disposats en dos grups, a banda i banda de Crist mort a la Creu; a la seva dreta s'hi troba la Verge que s'esvaneix i és ajudada per sant Joan i les tres Maries, mentre que a l'altre costat apareixen sis soldats romans, un dels quals porta l'estandard amb les inicials S.P.Q.R., guarnits amb un complet arnès medival format per cuirasses, escuts, cascos, llances i espases.
APRECIACIONES / DESCRIPCIÓN MARCA O INSCRIPCIÓN
APRECIACIONES / DESCRIPCIÓN HERÁLDICA
AUTOR/A
atribuït Ramon Solà II
ESCOLA TALLER
Escola de Girona
JUSTIFICACIÓN DE AUTOR O ESCUELA
atribució
LUGAR DE EJECUCIÓN
PROCEDENCIA
LUGAR DE PROCEDENCIA
INGRESO
FORMA DE INGRESO
FUENTE DE INGRESO
FECHA DE INGRESO
HISTORIA
USO
RESTAURACIONES
Restarurat el 1884 (vegeu observacions)
PUNTUACIÓN (ESTADO DE CONSERVACIÓN)
DESCRIPCIÓN (ESTADO DE CONSERVACIÓN)
correcte
NÚM. DE EJEMPLARES
NÚM. DE FRAGMENTOS
fragment de retaule
NÚM. DE PARTES
PARTES QUE FALTAN
DESCRIPCIÓN
FONT, L., Gerona. La Catedral y el Museo Diocesano, Ed. Carlomagno, Girona, 1952, p. 47 GUDIOL i RICART, J., Pintura Gótica, Ars Hispaniae, vol. IX, Ed. Plus Ultra, Madrid, 1955, p. 288-291 SUTRÀ, J., "El Maestro de Gerona Ramón Solà ?", Revista de Girona,núm. 28, Girona, 1964, p. 39-43 FREIXAS, P., L'art gòtic a Girona, segles XIII-XV, Institut d'Estudis Gironins, Girona, 1983, p. 182-184 DALMASES, N.-JOSÉ i PITARCH, A., L'art gòtic. Segles XIV-XV. Història de l'Art Català, vol. III, Ed. 62, Barcelona, 1984, p. 269 FREIXAS, P. "La Crucifixió", Thesaurus-Estudis, 1986, p. 165
NOTAS Y OBSERVACIONES
A l'extrem inferior esquerre de la part inferior s'hi llegeix: "Restauració per A. Planella R. 1884". Escrit sobre la mateixa taula a la part del davant.