Fondo Patrimonial

Tesoro
de la
Catedral

Tesoro de la Catedral

NOMBRE

Taula de la Pietat

Resumen y registro
NÚM. ~~~ REGISTRO
12
CRONOLOGÍA
s. XV
CLASIFICACIÓN / REGISTRO
objecte de culte
NOMBRE DEL OBJETO
fragment de retaule
MEDIDAS
ALTURA (CM)
194
LONGITUD (CM)
85
ANCHURA (CM)
194
DIÁMETRO (CM)
TÉCNICAS Y MATERIALES
TÉCNICAS UTILIZADAS
pintura al tremp, daurat, estofat
MATERIALES UTILIZADOS
fusta
APRECIACIONES / DESCRIPCIÓN
TEMA
Escena bíblica: Descendiment, Pietat, Sant Enterramnent
DESCRIPCIÓN
Escena de la Pietat. En primer terme s'observa Jesucrist jacent amb la ferida de la llança al costat dret, i les dels claus a les dues mans i als dos peus. Està embolcallat amb una tela fina, gairebé transparent. La Mare de Déu vestida de negre li esta besant la mà esquerra. Al voltant de la Mare de Déu hi ha sis personatges més plorant la seva mort: quatre dones i dos homes. Les figures de les quatre ploraneres, la Mare de Déu i Jesucrist són nimbades. Darrera d'ells, en un segon pla, es veu la silueta de tres petits turons amb una creu clavada al turó del centre. Voltant la creu hi ha cinc àngels amb els signes de la passió: un d’ells està enfilat a la mateixa creu, un altre té l'escala a les mans, un tercer duu la llança de Longí tacada de sang, un quart porta un pal amb una esponja a l'extrem i el cinquè està enfilat a una columna situada a l'esquerra de la creu. El fons és neutre, de color daurat.
APRECIACIONES / DESCRIPCIÓN MARCA O INSCRIPCIÓN
APRECIACIONES / DESCRIPCIÓN HERÁLDICA
AUTOR/A
Joan Mates i atribució d'algunes figures a Jaume Cabrera
ESCOLA TALLER
JUSTIFICACIÓN DE AUTOR O ESCUELA
Identificació per font i per estil, respectivament.
LUGAR DE EJECUCIÓN
PROCEDENCIA
LUGAR DE PROCEDENCIA
INGRESO
FORMA DE INGRESO
FUENTE DE INGRESO
FECHA DE INGRESO
HISTORIA
USO
RESTAURACIONES
1883. Restaurat per A. Planella
PUNTUACIÓN (ESTADO DE CONSERVACIÓN)
DESCRIPCIÓN (ESTADO DE CONSERVACIÓN)
regular
NÚM. DE EJEMPLARES
NÚM. DE FRAGMENTOS
NÚM. DE PARTES
PARTES QUE FALTAN
DESCRIPCIÓN
BRUTAILS, A.“Biblia de Carlos V y otros manuscritos del Cabildo de Gerona”, dins Revista de Girona, Girona: Imprenta del Hospicio Provincial,1887, núm. XI, pàg. 112. FONT, L. Gerona. La Catedral y el Museo Diocesano. Girona: Carlomagno, 1952, p. 43 GIRBAL, E. “Inventario de la Tesorería de la Catedral de Gerona formado en 1685”, dins de Revista de Gerona, Girona: Imprenta del Hospicio Provincial,1891, núm. Xv, pàg. 56. GIRBAL, E. “Biblia de la Catedral de Gerona”, dins de Revista de Gerona, Girona: Imprenta del Hospicio Provincial,1885, núm. IX, pàg. .353-357. PLA, J. Gerona. Historia-monumentos tradicionales-cultura. Girona: Oficina Técnica Muicipal, 1966.
NOTAS Y OBSERVACIONES
S'han consultat les Actes Capitulars des de l'any 1881 (vol.95) fins 1975 (vol. 115). ACG. S'han consultat els inventaris dels anys 1470, 1588, 1629, 1685, 1742, 1774, 1775, 1823, 1924, 1938, 1939. ACG. Culte a Ntra. Sra. Dels Dolors : El Dr. Jaime Marqués, en un artículo titulado “El culto a Ntra. Sra. De los Dolores” publicado en los Anales del Instituto de Estudios Gerundenses vol. VIII, año 1953, explica que ya antiguamente hubo en el Claustro una Capilla dedicada a la Virgen de lo Dolores, en la cual estaba el retablo de la Piedad que hasta hace poco podía admirarse en la tercera Sala Capitular. Exactamente esta Capilla estaba situada al final de lo que hasta hace poco era la Sacristía de Canónigos.